Morebeer.nl
       

Klik hier voor Engels21 jaar geleden opende Peter van der Arend aan de Amsterdamse Herengracht Proeflokaal Arendsnest. Toen al uniek vanwege volledige focus op Nederlandse bieren. Peter opende later nog drie zaken in Amsterdam, maar Proeflokaal Arendsnest bleef de bakermat van Nederlandse bieren.
Sinds zijn 50e verjaardag, twee jaar geleden, geeft Peter namens Proeflokaal Arendsnest jaarlijks de Bier Arend, een mooi zwaar koperen beeld, aan iemand die een speciale bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse biercultuur. De eerste Bier Arend ging naar SNAB, de brouwers die lang geleden de eerste Pale Ale met Amerikaanse hoppen brouwden. De tweede ging naar Oedipus, voor de verbinding die zij leggen tussen bier en cultuur, en het bereiken van een nieuwere en jongere doelgroep. Op 12 december 2021 ontving brouwer en geuzesteker Toon Vandenbroek van Brouwerij Vandenbroek, de derde Bier Arend

UNANIEME KEUZE

Voor Peter van der Arend en zijn bedrijfsleiders was de keuze niet moeilijk. Vandenbroek neemt een unieke positie in, doordat de kleine Groningse brouwerij op zeer traditionele wijze lambiek maakt en vervolgens geuzes ‘steekt’, het woord dat de Belgische traditionele producenten gebruiken voor het mengen van verschillende jaargangen lambiek. Uit respect voor de Belgische geuzestekers, noemt Vandenbroek de bieren geen geuzes, maar de naam Watergeus is wel een hint.
De Bier Arend werd uitgereikt tijdens een proeverij van lambieken en geuzes van Vandenbroek in Proeflokaal Arendsnest.